Danske Taler

Danske Taler er en levende samling, der konstant udvides med aktuelle taler.

Vi indfanger og transskriberer de afgørende og definerende øjeblikke, hvor politikere, debattører og almindelige borgere griber ordet, fordi noget vigtigt trænger sig på og må siges. Det er de øjeblikke, hvor historien skifter retning, samfundsmæssige kriser skal afværges, og store succeser hyldes.

Danske Taler er Danmarks største talesamling og rummer over tusinde taler holdt på dansk eller holdt om eller i Danmark. Samlingen er frit tilgængelig som en direkte indgang til dansk talekunst fra ca. 1850 og frem til i dag.

Samlingens kerne udgøres af de talemanuskripter, der har dannet afsæt for den mundtlige fremførelse, og som suppleres med transskriptioner af det talte ord. Nyere manuskripter er typisk tekstdokumenter, som vi har modtaget direkte fra taleren, eller som taleren selv har publiceret. Ældre manuskripter er typisk hånd- eller maskinskrevne taler, som vi har fundet i Rigsarkivet, samtidige aviser eller forskellige former for tekstsamlinger. Vi arbejder desuden på at oprette et arkiv over lyd- og videofiler, så talerne levendegøres i gestik og stemmeføring. Størstedelen af talerne betragtes som offentlige, da er afholdt offentligt til drøftelse af almene spørgsmål, og kan derfor frit benyttes. Taler, som ikke er afholdt offentligt, men hvor taleren har givet samtykke til, at manuskriptet må indgå i vores samling, må ikke gengives i fuld længde af tredjeparter, men skal citeres iht. citatretten. De ophavsrettigheder, der gælder for en given tale, fremgår af den enkelte tale på dansketaler.dk.

Du finder yderligere oplysninger om udgivelsesprincipper, ophavsret og metadata på vores hjemmeside.

Data og Distribution(er)

Yderligere info test

Felt Værdi
Destinationsside https://www.dansketaler.dk/
Metadata sidst opdateret juli 21, 2023, 10:03 (UTC)
Metadata oprettet maj 14, 2020, 07:00 (UTC)
Emne Uddannelse, kultur og sport Sprog og retskrivning
GUID https://data.gov.dk/dataset/lang/b7837be2-829f-4f28-bffe-901a47a55df0
Kontaktemail redaktion@dansketaler.dk
Kontaktnavn Danske Taler
URI https://data.gov.dk/dataset/lang/b7837be2-829f-4f28-bffe-901a47a55df0
Udgivernavn Danske Taler
type Korpora
Dokumentation