Bredt samarbejde skal hjælpe danske virksomheder og forskere med fri adgang til nogle af verdens største computere
12. september 2024Digitaliseringsstyrelsen, Uddannelses- og Forskningsstyrelsen og universitetssamarbejdet DeiC opfordrer danske virksomheder, forskere og myndigheder til at bruge den massive computerkraft, som det europæiske fælles foretagne EuroHPC tilbyder. Ambitionen er at styrke den danske position i Europa inden for sprogmodeller og avanceret databehandling.
EuroHPC, hvor HPC står for High Performance Computing, er et partnerskab i EU-regi med dansk deltagelse, som giver adgang til en række af verdens mest kraftfulde supercomputere. Digitaliseringsstyrelsen og Uddannelses- og Forskningsstyrelsen, samt DeiC-samarbejdet, som består af de otte danske universiteter, har sat sig for at få flere danske virksomheder, forskere og offentlige myndigheder til at benytte den frie adgang, som Danmark har, til de enorme regnemaskiner.
”Danmark deltager i EuroHPC, og vi har derfor en unik mulighed for at bringe avanceret teknologisk forskning og udvikling tættere på både danske forskere og dansk erhvervsliv. På områder som kunstig intelligens og grøn omstilling, hvor brugen af supercomputere kan være afgørende, kan denne adgang give danske aktører en særlig fordel,” siger Annemarie Falktoft, vicedirektør i Uddannelses- og Forskningsstyrelsen.
Sammen med DeiC koordinerer Uddannelses- og Forskningsstyrelsen den danske deltagelse i EuroHPC-initiativerne.
DeiC’s engagement i EuroHPC har betydet, at danske virksomheder og forskere har fået adgang til supercomputeren LUMI i Finland, som er en af verdens største. LUMI har allerede vist sig som et yderst egnet redskab til at bearbejde enorme datamængder, som er nødvendige for at træne avancerede sprogmodeller og udvikle nye teknologier.
Ifølge Gitte Kudsk, direktør i DeiC, ligger der dog fortsat et stort potentiale og venter på at blive indfriet:
”EuroHPC tilbyder store mængder computerkapacitet gennem åbne adgange, da EuroHPC har investeret stort i ny kapacitet. Europa er nu et af de områder i verden, hvor der er allermest regnekraft til rådighed. Det er derfor vores opfordring, at virksomheder, offentlige institutioner og forskere bliver klogere på, hvordan de kan udnytte denne mulighed – og her står vi til rådighed.”
For at støtte danske aktører har DeiC oprettet EuroCC Danmark. Det er et nationalt kompetencecenter, som tilbyder rådgivning og workshops til dem, der ønsker at komme i gang med at bruge EuroHPC’s supercomputere. Dette initiativ skal sikre, at flere danske projekter får glæde af den tilgængelige computerkraft, som stadig har kapacitet til at tage flere brugere ind.
”Vi har lagt mange kræfter i at gøre computerkraft tilgængelig for flere, men potentialet er endnu ikke fuldt udnyttet. Vi står klar til at bistå danske projekter, så de får lettere adgang til high-performance computing, og vi står klar til at rådgive om mulighederne,” siger Gitte Kudsk.
Få adgang til europæiske supercomputere
Er du forsker eller erhvervsdrivende, og er du interesseret i at udforske mulighederne i EuroHPC? Så afholder DeiC en række events, som giver dig indsigt, hvad adgang til EuroHPC kan gøre for dit arbejde. Besøg bl.a. Nordic Industry Days i september, som giver indsigt i, hvordan andre anvender supercomputere til at skabe innovation og vækst eller DeiCs konference om digital infrastruktur til forskning og uddannelse i oktober.
Læs mere om ansøgningsmuligheder og kommende begivenheder her: EuroHPC Access Calls og DeiC Events.
Fakta
- EuroHPC blev oprettet i 2018 som et europæisk partnerskab, et såkaldt europæisk fællesforetagende (Joint Undertaking).
- EuroHPC har i perioden 2021-2027 et samlet budget på ca. 6 mia euro.
- DeiC (Dansk e-infrastruktur Konsortium) er et nationalt samarbejde mellem de otte danske universiteter og har til formål at sikre adgang til national digital infrastruktur, dvs. supercomputere, datalagre, højhastighedsnetværk og kvantecomputere. DeiC rådgiver desuden uddannelses- og forskningsministeren og Uddannelses- og Forskningsstyrelsen om digital forskningsinfrastruktur.
- Sprogteknologi.dk er den fællesoffentlige indsats for dansk sprogteknologi, som er forankret i Digitaliseringsstyrelsen. Indsatsen bestræber sig på at skabe bedre rammer og vilkår for de aktører, som arbejder med sprogteknologi.
Billedet i artiklen er fra CSC.